Træningsfestival i Århus d. 25. oktober

Foto: Johannes Due-Hansen

Dansk Klatreforbund inviterer til træningsfestival i Århus Klatreklub d. 25. okt.

Temaet er træning! - træning! - træning!

Træningsfestivaleen handler om inspiration til ny træningskultur, lege med træningsmuligheder og udforske mangfoldigheden i klatretræning.

Du skal forberede dig på benhård systemtræning, legende glædesfyldt træning, skadesforebyggende træning, konkurrenceforberedende træning, begyndertræning, træning for rutinerede klatrere. Der er med andre ord noget for enhver – uanset niveau.

Træning kan være mange ting, og målet er at åbne op for vidensdeling og leg og klatreglæde.

Vi samler et dream team af dygtige konkurrenceklatrere, trænere og livsstilsklatrere, som vil afholde workshops i mange forskellige emner –  farvet af deres egen indgang til klatring.
Asbjørn Andreasen er vores lokale vært på festivalen og forløbig har Robin Vickery, Katrine Salling og Bjørn Iisager meldt sig som undervisere.

Hold øje med hjemmeside og Facebook – der kommer flere detaljer om programmet løbende.

På træningsfestivalen vil der bliver serveret tre “menuer” af workshops. Når du tilmelder dig, angiver du dit stabile onsight-niveau på klatrevæg. På denne måde kan vi sikre os, at alle får input, der er målrettet deres niveau.

Gruppe A   (5A – 5C+)              

Grubbe B   (6A – 6B+)                  

Gruppe C   (6C – ?)

 

Tilmeldingen med endeligt program åbner efter sommerferien.

De nye uddannelser i Dansk Klatreforbund

Klatring er på mange måder en anarkistisk sport, hvor man kan gøre som man vil, frigøre sig fra regler og normer og tage de useriøse sider af livet seriøst.
På den anden side er klatresporten i kraft af sin natur nødt til at have gode sikkerhedsuddannelser, og begyndere skal have mulighed for at modtage kompetent undervisning, så de lærer at begå sig i det vertikale element.
Kunsten er altså at tilbyde instruktøruddannelser, som forbereder de nye instruktører til rollen både som sikkerhedsansvarlige og som ambassadører for sporten.
I denne artikel forklarer vi baggrunden for de nye uddannelser, som Dansk Klatreforbund vil udbyde i fremtiden.

Nye tider – mange nye klatrere
På verdensplan er klatring inde i en rivende udvikling i disse år. IFSC  estimerer, at 3000 mennesker prøver at klatre for første gang, hver dag! I alt er der 25 millioner klatrere i verden.
I Dansk Klatreforbund har vi nået et imponerende medlemstal på 6300. Klatring er altså ikke længere en lille nichesport, vi er på vej til at blive en betydelig og anerkendt sport.
Enhver, der har klatret på Kullens nordkyst eller andre smukke, men mennesketomme steder, kan regne ud, at det ikke er alle disse klatrere, der også finder vej ud på klipperne. Det er de mange nye klatrehaller, som står for den store vækst i medlemstallet.
I mange lande udøver flertallet af klatrere udelukkende sporten på kunstige klatrevægge. Det gælder naturligvis i flade Danmark, men det gælder også i en stor klippeklatrenation som England. Dette betyder, at både forbund og klubber i fremtiden skal tænke anderledes, end vi tidligere har gjort, hvis vi skal udvikle sporten.
Hvorfor nye uddannelser?

”Vi har fået bygget en klatrevæg på vores skole, og nu skal vi have uddannet gymnastiklærerne til klatreinstruktører. Hvornår ligger næste kursus?”
Sådan et spørgsmål hører vi ugentligt på Dansk Klatreforbunds kontor. Den gode nyhed er, at der er stor interesse for klatring i skole- og institutionsverdenen. Den dårlige nyhed er, at vi hidtil ikke har kunnet hjælpe de mange lærere og pædagoger, som gerne vil lave klatreaktiviteter med børn.
For at blive VKI’er skal man lære at føre ruter, man skal have interesse i at bruge sin fritid på at klatre, man skal på klatreture til Kullen eller boltede klipper … og når man har opnået den fornødne erfaring, skal man finde en VKI’er, som gider at afholde et kursus.
I realiteten har vi altså ikke et tilbud, som passer til dem, der gerne vil bruge simple klatreaktiviteter som et pædagogisk værktøj eller som en anderledes sport i idrætstimerne. Derfor er det desværre meget almindeligt, at lærere og pædagoger får et S1-bevis og derefter går i gang med at klatre med ungerne. Problemet med dette er, at S1-kurset er rettet mod egenfærdighed og ikke forbereder kursisten på rollen som instruktør.
Det har været et ønske fra Dansk Klatreforbunds side at skabe en uddannelse, som er tidsmæssigt overkommelig, som er målrettet de relevante aktiviteter, og som klæder kursisterne på til at gennemføre bouldering og toprebsklatring med grupper af nybegyndere på en sikker og inspirerende måde.

”Jeg er medlem af en klatreklub, og jeg vil gerne være instruktør. Der er ikke nogen kurser i klubben lige nu, hvordan kan jeg så blive instruktør?”
Dette spørgsmål får vi næsten lige så hyppigt, og svaret er alt for ofte, at det næste kursus ligger i en helt anden landsdel, eller at der slet ikke er kurser i øjeblikket.
Det skal naturligvis være muligt at blive instruktør, hvis man er medlem af en klub og gerne vil opgradere sin viden. Hvis vi ikke kan facilitere instruktøruddannelser, går vi glip af gode frivillige kræfter, og vi opnår ikke det kompetenceløft, som uddannelse altid tilfører en klub.
Målet har altså været at skabe en uddannelsesstruktur, som kan gøres tilgængelig for mange flere. Og gerne en uddannelse, som er mere målrettet de opgaver, en instruktør typisk skal løse i klubben.

”Jeg vil gerne begynde at gå til klatring, hvornår har jeres klub et begynderhold?”
Klatring er ikke ligesom fodbold eller gymnastik eller andre mere etablerede idrætter (og det skal vi heller ikke være). I mange klubber har det for eksempel været vanskeligt overhovedet at begynde at klatre.
Rookies har som regel kunnet få et sikringskursus, men hvad gør man så, hvis man ikke kender nogen i klatremiljøet, men gerne vil træne sammen med andre begyndere under kyndig vejledning?
Før i tiden måtte man finde en klatremakker (typisk en anden newbie med lige så dårlig klatreteknik, som man selv havde), og så måtte man prøve at efterligne ”de gode”.
Mange klatreklubber har heldigvis lavet glimrende introduktionsforløb, og der er ingen tvivl om, at det skaber et positivt klubmiljø, drager de nye medlemmer ind i det frivillige arbejde, fastholder medlemmerne i klubben – og skaber dygtigere, mere sikkerhedsbevidste klatrere.
Vi tror på, at en instruktør skal være uddannet til at varetage undervisning af begyndere. Også de dele af klatring, som ikke handler om sikkerhed og knuder, men om de rent sportslige ting.
Betyder det så, at alle instruktører skal til at være træneruddannede, jagte grader, tage tusinde pullups før morgenmaden osv.? Nej, men det giver mening at lægge mere vægt på pædagogik, holdstyring og klatreteknik, end vi hidtil har gjort.
I det hele taget arbejder Dansk Klatreforbund på at hjælpe klubberne med at skabe tiltag, som kan hjælpe og fastholde nye klatrere. For eksempel er Træner 1-uddannelsen ændret, så den er lettere tilgængelig, og vi har lavet KALK-værktøjet, som viser klatreteknikker og giver forslag til træning.

Hvordan ser de så ud, de nye uddannelser?
Helt grundlæggende erstattes det nuværende sikringskursus, S1-kurset (topreb og føring), af to sikringskurser: Kursus 1 (topreb og bouldering) og Kursus 2 (føring).
Denne struktur benyttes allerede i mange klubber. Man kan sagtens slå de to kurser sammen. Det er også en mulighed at stille krav om en vis mængde egentræning mellem de to kurser (som man gør i Århus Klatreklub).
Instruktørkurserne deles op, så indholdet af VKI’en deles ud på tre kurser – derudover tilføres der undervisning i pædagogik og klatreteknik, og der tilføjes enkelte rebteknikker, som ikke findes i VKI-uddannelsen.
De nuværende VKI’ere indplaceres som Instruktør 2 (og som Instruktør 3, hvis de tager en lille prøve i de ekstra ting).
VKI-uddannelsen udfases over de næste par år.

Indhold Kan undervise i Målgruppe
Instruktør 1 Bouldering, toprebsklatring Toprebsklatring, bouldering Pædagoger og lærere.Forældre der ønsker at være hjælpetrænere eller at sikre egne børn.
Instruktør 2 Bouldering, toprebsklatring, føring Toprebsklatring, føring, bouldering Relativt erfarne klatrere, som vil undervise på sikringskurser og begynderhold
Instruktør 3 Abseil, redning, rebteknikker Abseil, rebteknikker, instruktørkurser Erfarne klatrere, som vil undervise på mere avancerede kurser eller uddanne instruktører.

Hvis man klatrer jævnligt og har styr på at sikre og føre ruter, kan man sagtens springe Instruktør 1 over. Det laveste niveau er ikke tænkt til personer, som allerede er hooked på sporten.
Kursusstandarden for Instruktør 1 kan findes her. Og standarden for Instruktør 2 findes her. Instruktør 3 bliver testet og skrevet færdig i løbet af efteråret.

Manden bag klatrefestivalen

Hvad er den største årlige begivenhed i Dansk Klatring?

I øjeblikker fejrer fodboldfolket den største begivenhed i deres sport, VM. I klatringens fragmenterede verden har vi ikke på samme måde store samlende begivenheder, men der findes dog højdepunkter, hvor klatrere fra alle dele af landet mødes.

Bornholm Rock Climbing Festival er årets største begivenhed i klatredanmark, og de mange klatrere har efterhånden adgang til en stor mængde klatring på øen i Østersøen. Traditionel klatring har fundet sted i mange år, men bouldering og sportsklatring er relativt nye tilbud.

Mange mennesker har været involveret i udviklingen af klatring på Bornholm, men de seneste år har især medlemmerne i bornholmskomiteen lagt et stort stykke arbejde i at rense, bolte og beskrive ruter. De har sørget for et godt forhold til myndigheder og andre brugere af klipperne, og de har hvert år stablet landets eneste klatrekonkurrence på ægte klipper på benene med støtte fra Dansk Klatreforbund og TV2 Bornholm.

Peter Harremöes har været med til at udvikle klatringen på Bornholm siden 90′erne, og sammen med de tre andre i Bornholmskomiteen er han med til at arrangere klatrefestivalen. De andre medlemmer er Kim Moltved, Stefan Jacobsen og Henrik Bruun.

Jeg jeg har stillet Peter en række spørgsmål om hans forhold til klippeøen

Hvor gammel er du?
49

Hvilken klub er du medlem af?
PLØKS m.fl.

Hvor mange år har du klatret?
30 år

Hvor mange gange har du besøgt Bornholm?
Det har jeg slet ikke tal på.

Hvad er din favorit sportsrute på Bornholm
Strike, 6- på Bowlingvæggen i Moseløkken stenbrud.

Hvad er din favorit tradrute på Bornholm?
Legenden, 7- i Hammerbruddet.

Hvad er dit favorit silderøgeri på Bornholm?
Nordbornholms Røgeri

Bedste klatreminde fra Bornholm?
Jeg har altid godt kunnet lide at gå på opdagelse. I 90′erne havde Jacob Barfod og jeg nogle spændende rekognosceringsture, hvor vi klatrede steder, hvor der aldrig kommer mennesker. F.eks. firede vi os ned i Falkeslugten nær Mulekleven og trak rebet efter os i håb om at vi kunne komme op igen. Vi lavede et par ruter, hvoraf den ene var Bornholms længste, “Trip, Trap, Træsko”.

Hvordan tror du/håber du, at klatringen på Bornholm vil udvikle sig de kommende år?
Klatringen på Bornholm har de seneste år gennemgået en rivende udvikling. Mange af de ideer om udvikling af klatringen, som vi puslede med i 90′erne vakte den gang modstand. Vi blev voldsomt hæmmet fredninger og chopning af bolte. Nu er stemningen helt vendt og vi føler fuld opbakning fra både klatrere og myndighederne.
Ved at begrænse boltning til stenbruddene mener jeg, at vi undgår mange potentielle konflikter med naturfredningsfolk og ornitologer, og jeg forestiller mig, at vi i løbet af de kommende år vil få adgang til flere andre stenbrud. Det kræver naturligvis en langsigtet strategi, men burde være muligt.
Der er ganske fine bouldermuligheder på Bornholm, men de færreste boulderproblemer er beskrevet, så her er en større opgave at gå i gang med.
Karsten Kurz’ nye guidebog vil jeg tro får stor betydning. De fleste steder, hvor der udkommer en tysk guidebog, begynder de tyske klatrere at strømme til. I hvilket omfang det kommer til at ske på Bornholm, bliver spændende at se. Hvis der begynder at komme rigtigt mange tyske klatrere, vil det kunne påvirke hele klatringen.
Udfordringen vil selvfølgelig være at sørge for, at udlændinge er opmærksomme på eventuelle fredninger o.lign., så vi ikke ødelægger det nuværende gode forhold til myndigheder, men jeg tror overvejende at et øget antal klatrere vil have en positiv effekt. F.eks. er der ganske mange tradruter, men en del af dem bliver klatret så tilpas sjældent, at de gror til fra gang til gang. Det er jo velkendt, at det primært er de boltede ruter, som tiltrækker større mængder klatrere, men det øgede antal klatrere vil også bevirke, at tradruterne bliver klatret oftere.
Aktiv ferie med klatring, mountainbike, trailrunning, havkajak osv. er et af Bornholms satsningsområder, og der er planer om at oprette et outdoor-center på Bornholm. Jeg håber, vi kan være med til at præge denne udvikling på en måde, så klatringens kerneværdier kan blive ved at udfolde sig.

Tilmeldingen til klatrefestivalen er åben. Der er mulighed for at være med til konkurrence, uddannelse, fællesture til klipperne og almindelig bålhygge.

 

Nyt skema til ulykkesrapportering

Nu kan du hjælpe os ved at indrapportere ulykker og næsten-ulykker

Hvis du spørger din mor, er klatring en meget farlig sport (skulle du ikke hellere spille fodbold eller kroket eller noget andet ufarligt). Hvis du spørger en instruktør i Dansk Klatreforbund, er klatring under normale forhold kun farligt, hvis du ikke ved, hvad du laver.

Ideen om, at klatring er farlig, er så indgroet, at medierne ofte fokuserer på “dødsvinklen”, når de skriver om klatring. Som ansat i Dansk Klatreforbund kan jeg være sikker på at blive ringet op af en journalist, når sherpaer bliver fanget i laviner i Nepal, når skiløbere kører udenfor pisterne i Alperne eller når en huleforsker skal reddes ud fra den tyske undergrunds mørke.

Mit svar til journalisterne er som regel et forsøg på at forklare, hvordan moderne klatresport ser ud – den overvejende del af danske klatrere lægger langt størstedelen af deres træningstid i klatreklubbernes trygge miljøer, mange dyrker kun bouldering, og næsten alle opfører sig fornuftigt, når de er ude i den virkelige verden, hvor klipperne kan være løse, og man bliver udsat for både laviner, solskoldninger og billig lokal rødvin (bare for at nævne nogle få af de udfordringer, jeg selv har mødt i bjergene).

Klatring er blevet en meget forskelligartet sport, og danske klatrere er gode til at plukke frit på hylderne med store sportslige udfordringer, naturoplevelser og alt det andet, man kan få ud af klatring. Det betyder også, at det er vanskeligt at sige noget generelt om risikoen ved klatring.
Hvis man bouldrer i klatreklubben, risikerer man naturligvis skulderskader, fingerskader, forstuvede ankler og meget andet, men selv den mest blodtørstige journalist kan næppe præsentere bouldering som en sport for adrenalinjunkies med et dødsønske.
I den anden ende af spektret ligger ekspeditionsklatring til de højeste bjerge i verden. På den slags ture er risikoen naturligvis langt større, og flere danske klatrere har mistet livet på den konto.
Indimellem ligger sportsklatring, traditionel klatring og alpinklatring i europæiske bjergkæder. Alle disse discipliner har kostet liv, og der er jo ikke nogen, som kan betvivle, at det er farligere at klatre udendørs end inde i en klatrehal, hvor sikkerheden i langt højere grad er lagt til rette.

Det er ikke et mål for nogen instruktør eller organisation i verden at fjerne risikoen ved de forskellige former for klatring. Følelsen af at bevæge sig op i miljøer, hvor sikkerheden afgøres af ens egen og makkerens dygtighed, er en vigtig del af mange former for klatring. Problemet opstår, når klatrere løber uønskede risici på grund af mangelfuld uddannelse eller manglende evner. Dansk Klatreforbund står for uddannelse af instruktører og arbejder på at skabe en vidensbase, som medlemmerne kan bruge til at blive endnu bedre til risikovurdering.

Et vigtigt værktøj er viden om ulykker og næsten-ulykker i det danske klatremiljø. Hvis du har været ude for den slags, kan du indrapportere det ved at følge dette link. Du må meget gerne indrapportere hændelser, som ikke er sket for nylig. Al viden er værdifuld.

Vi vil bruge ulykkesrapporterne til statistik og til at skrive artikler om sikkerhed, men vi nævner naturligvis ikke navne på de involverede personer.