Hvad er den største årlige begivenhed i Dansk Klatring?
I øjeblikker fejrer fodboldfolket den største begivenhed i deres sport, VM. I klatringens fragmenterede verden har vi ikke på samme måde store samlende begivenheder, men der findes dog højdepunkter, hvor klatrere fra alle dele af landet mødes.
Bornholm Rock Climbing Festival er årets største begivenhed i klatredanmark, og de mange klatrere har efterhånden adgang til en stor mængde klatring på øen i Østersøen. Traditionel klatring har fundet sted i mange år, men bouldering og sportsklatring er relativt nye tilbud.
Mange mennesker har været involveret i udviklingen af klatring på Bornholm, men de seneste år har især medlemmerne i bornholmskomiteen lagt et stort stykke arbejde i at rense, bolte og beskrive ruter. De har sørget for et godt forhold til myndigheder og andre brugere af klipperne, og de har hvert år stablet landets eneste klatrekonkurrence på ægte klipper på benene med støtte fra Dansk Klatreforbund og TV2 Bornholm.
Peter Harremöes har været med til at udvikle klatringen på Bornholm siden 90′erne, og sammen med de tre andre i Bornholmskomiteen er han med til at arrangere klatrefestivalen. De andre medlemmer er Kim Moltved, Stefan Jacobsen og Henrik Bruun.
Jeg jeg har stillet Peter en række spørgsmål om hans forhold til klippeøen
Hvor gammel er du?
49
Hvilken klub er du medlem af?
PLØKS m.fl.
Hvor mange år har du klatret?
30 år
Hvor mange gange har du besøgt Bornholm?
Det har jeg slet ikke tal på.
Hvad er din favorit sportsrute på Bornholm
Strike, 6- på Bowlingvæggen i Moseløkken stenbrud.
Hvad er din favorit tradrute på Bornholm?
Legenden, 7- i Hammerbruddet.
Hvad er dit favorit silderøgeri på Bornholm?
Nordbornholms Røgeri
Bedste klatreminde fra Bornholm?
Jeg har altid godt kunnet lide at gå på opdagelse. I 90′erne havde Jacob Barfod og jeg nogle spændende rekognosceringsture, hvor vi klatrede steder, hvor der aldrig kommer mennesker. F.eks. firede vi os ned i Falkeslugten nær Mulekleven og trak rebet efter os i håb om at vi kunne komme op igen. Vi lavede et par ruter, hvoraf den ene var Bornholms længste, “Trip, Trap, Træsko”.
Hvordan tror du/håber du, at klatringen på Bornholm vil udvikle sig de kommende år?
Klatringen på Bornholm har de seneste år gennemgået en rivende udvikling. Mange af de ideer om udvikling af klatringen, som vi puslede med i 90′erne vakte den gang modstand. Vi blev voldsomt hæmmet fredninger og chopning af bolte. Nu er stemningen helt vendt og vi føler fuld opbakning fra både klatrere og myndighederne.
Ved at begrænse boltning til stenbruddene mener jeg, at vi undgår mange potentielle konflikter med naturfredningsfolk og ornitologer, og jeg forestiller mig, at vi i løbet af de kommende år vil få adgang til flere andre stenbrud. Det kræver naturligvis en langsigtet strategi, men burde være muligt.
Der er ganske fine bouldermuligheder på Bornholm, men de færreste boulderproblemer er beskrevet, så her er en større opgave at gå i gang med.
Karsten Kurz’ nye guidebog vil jeg tro får stor betydning. De fleste steder, hvor der udkommer en tysk guidebog, begynder de tyske klatrere at strømme til. I hvilket omfang det kommer til at ske på Bornholm, bliver spændende at se. Hvis der begynder at komme rigtigt mange tyske klatrere, vil det kunne påvirke hele klatringen.
Udfordringen vil selvfølgelig være at sørge for, at udlændinge er opmærksomme på eventuelle fredninger o.lign., så vi ikke ødelægger det nuværende gode forhold til myndigheder, men jeg tror overvejende at et øget antal klatrere vil have en positiv effekt. F.eks. er der ganske mange tradruter, men en del af dem bliver klatret så tilpas sjældent, at de gror til fra gang til gang. Det er jo velkendt, at det primært er de boltede ruter, som tiltrækker større mængder klatrere, men det øgede antal klatrere vil også bevirke, at tradruterne bliver klatret oftere.
Aktiv ferie med klatring, mountainbike, trailrunning, havkajak osv. er et af Bornholms satsningsområder, og der er planer om at oprette et outdoor-center på Bornholm. Jeg håber, vi kan være med til at præge denne udvikling på en måde, så klatringens kerneværdier kan blive ved at udfolde sig.
Tilmeldingen til klatrefestivalen er åben. Der er mulighed for at være med til konkurrence, uddannelse, fællesture til klipperne og almindelig bålhygge.