Alpin klatring er bjergbestigning på toppe, hvor der er sne og is. Alpin klatring som sport opstod i midten af 1800-tallet, hvor velhavende englændere begyndte at bestige toppene i alperne.
Indenfor bjergbestigning betegner udtrykket “alpin stil” en tilgang, hvor man er let udstyret og klatrer fra teltet eller hytten til toppen og tilbage igen i et enkelt fremstød. Det kan tage få timer eller adskillige dage. Det er sådan man klatrer i Alperne, og moderne klatrere har overført denne “light and fast”tilgang til bestigninger i Himalaya og andre steder, hvor man tidligere anlagde lejre op ad bjerget.
For at kunne dyrke alpin klatring skal man mestre teknikkerne fra traditionel klatring og isklatring, man skal kunne finde vej, og man skal være i god nok form til at komme på toppen og sikkert ned igen. Denne form for klatring stiller altså store krav til erfaring og fysik. Man bør tage et kursus, før man begiver sig ud i bjergene, og derefter bør man opbygge erfaring på lette toppe, før man begynder på de vanskeligere ture.
Man kan tage kurser i Norge gennem Den norske Turistforening. Der findes også mange private udbydere af alpinkurser i både Norge og i Alperne. Hvis du vil på et kursus, skal du sikre dig, at kurset er rettet mod at lære dig at begå dig selvstændigt i bjergene. Mange kurser i Alperne handler mere om at give deltagerne en flot oplevelse.
Dansk Klatreforbund arbejder på at starte alpinkurser op i samarbejde med nogle af de danskere, som er uddannede guider.
Udstyr til alpin klatring
I virkeligheden er det ganske enkelt – afhængigt af den rute, du har valgt, skal du bruge alt udstyret fra de andre klatrediscipliner. Du kan dog godt lade crash pad’en blive hjemme. Derudover skal du ofte bruge telt, overnatningsgrej og primus. Du skal også have en rygsæk til at bære det hele i.
Hvor kan man klatre alpin klatring?
Alle steder, hvor der er bjerge, kan man klatre, men der er nogle steder, som er mere kendte end andre. Det nærmeste på Danmark er Norges fjelde og Alperne.
- Chamonix, Frankrig
- Jotunheimen, Norge
- Zermatt, Schweitz
- Rocky Mountains, USA/Canada
- Andesbjergene, Sydamerika
- Himalaya, Indien/Nepal