Sikringskursus

Når du begynder at klatre, skal du lære de grundlæggende sikkerhedsteknikker. Hvis du kun vil dyrke bouldering, skal du lære at falde rigtigt, så du ikke kommer til skade, og du skal lære at spotte andre klatrere. Hvis du vil klatre med reb på høje vægge, er der lidt flere ting at lære.

Når man klatrer med reb, består sikkerheden i at du har en klatremakker, som kan holde dig, når du falder. Man bruger særligt udstyr, som gør det sikkert at falde, men det er altid sikringsmandens dygtighed, som er afgørende. Derfor skal du lære sikringsteknikken grundigt.

Dengang klatring var en lille nichesport, lærte man som regel at sikre af en mere rutineret klatremakker. Nu om dage er der mange, som begynder til klatring uden at kende nogen der klatrer i forvejen, og der er i det hele taget mange flere klatrere i Danmark. Derfor afholder klubberne sikringskurser, hvor nye medlemmer kan lære at sikre forsvarligt. Det er uddannede instruktører, som underviser på sikringskurser. Selv hvis du kan finde ud af at sikre i forvejen, skal du vise dine færdigheder til en instruktør eller en vagt, når du skal klatre i en ny klub.

Dansk Klatreforbund har opstillet to grundlæggende kurser, som omfatter alt det en ny klatrer skal vide for at kunne klatre selvstændigt – Kursus 1 og Kursus 2. Disse kurser skal ses som minimumskrav til klubberne. Forbundet anbefaler, at klubberne tilbyder et mere omfattende forløb, som introducerer nye medlemmer til klatresporten. De enkelte klubber er altså frit stillet til at lave deres egne intro-forløb – bare de kommer igennem de teknikker og den viden, som er fastlagt i Kursus 1 og Kursus 2.

Kursus 1 - topreb og bouldering

Det er forskelligt, hvor meget tradition der er for bouldering i forskellige klubber, men alle kursister bør lære de grundlæggende sikkerhedsregler for bouldering.

Når man klatrer på topreb, falder man ikke ret langt, hvis man falder. Derfor er det en god introduktion til rebklatring. På kurset lærer du at forudse og undgå farlige situationer, at tage sele på og binde dig ind i rebet og at sikre din makker.

Kursus 2 – føring

Det føles ofte lidt mere grænseoverskridende at føre en rute end at bouldre eller klatre i topreb, til gengæld synes mange, at det er mere udfordrende og derfor også sjovere. På dette kursus lærer du at klippe rebet rigtigt ind i karabinerne, at sikre en makker, som fører, og du kommer til at prøve at falde i rebet.

Nr.13

Føring af en rute på svensk granit
Foto: Johan Jensen