Adgangen til naturen i Sverige er, ligesom i Norge og Finland, reguleret af allemandsretten. Det giver os unikke muligheder for at færdes frit i naturen, ligge i telt, tænde bål – og klatre. Men det pålægger også den enkelte naturbruger et ansvar for at opføre sig ordentligt.
Allemandsretten er indskrevet i den svenske grundlov, men der er i virkeligheden meget få regler. Grundreglen er: “Inte störa – inte förstöra”. Det betyder på dansk: “Forstyr ikke nogen – ødelæg ikke noget”. Umiddelbart virker det vel overkommeligt for de fleste!
I praksis kan man følge nogle enkle regler:
- Man må ikke fælde træer eller ødelægge afgrøder
- Biler skal parkeres, så man ikke forstyrrer dem, der arbejder i skoven
- Man skal være forsigtig, når man tænder bål og holde sig orienteret om forbud mod bål i den tørre tid (eldningsförbud)
- Når man slår telt op, skal det ske mindst 200 meter fra huse
- Toiletbesøg skal helst afvikles, før man drager ud i naturen – og ellers skal man grave det hele ned langt fra stier og lejrpladser
Vær opmærksom på, at allemandsretten er begrænset i Bohuslen, så du må ikke telte frit. Dette skyldes stor befolkningstæthed og mange turister og gælder også øerne Orust og Tjørn. Skal du overnatte i Bohuslen er Bohuslen Klatreklubs hytte et godt bud. Er der mange mennesker i hytten, finder du flere overnatningsmuligheder her.
I nationalparker og naturreservater kan allemandsretten også være begrænset. Dette gælder f.eks. Kullen og Søderåsen.
Bohuslen Klatreklub er meget aktive både i forhold til at udvikle klatreområder og i forhold til at forhindre adgangsrestriktioner. Klubben organiserer kontakt til lodsejerne, sætter skilte op med gældende regler og arbejder lokalpolitisk for at sikre, at klatremiljøets interesser afstemmes med resten af lokalsamfundet. Det er muligt at melde sig ind i klubben eller at tegne et støttemedlemskab. Med det regulære medlemskab følger rabatter på overnatning i klubbens hyggelige hytte, som ligger lige i smørhullet i forhold til klatring i Bohuslen.
Følgende links er gode at kende til, når du skal planlægge din tur til Sverige
- På Bohuslen Klatreklubs hjemmeside kan du finde aktuel information om access i området fra den norske grænse til Göteborg.
- På det svenske klatreforbunds hjemmeside findes oplysninger om access til klatresteder i hele Sverige.
- Naturvårdsverket svarer til naturstyrelsen i Danmark, og de har masser af information om allemandsretten. De har også information om klatring i Sverige.