Når man forlader klatrehallen for at klatre udenfor er naturoplevelserne en stor del af gevinsten. I disse år oplever klatresporten en nærmest eksplosiv medlemsfremgang på grund af de mange nye indendørs faciliteter. Mange vælger kun at dyrke sporten på kunstige vægge, men der er naturligvis også mange af de nye klatrere, som gerne vil opleve klippeklatring i Sverige, på Bornholm og i Europa og resten af verden. Denne udvikling hilser Dansk Klatreforbund velkommen.
Som brugere af naturen skal vi klatrere dele pladsen med ornitologer, vandrere, jægere, motionsløbere – og ikke mindst med dyr og planter! Derfor er det vigtigt, at vi alle sammen opfører os fornuftigt og ikke gør noget, som tvinger myndighederne til at begrænse vores adgang til naturen.
I de fleste lande med klipper og bjerge har det nationale klatreforbund nedsat en accesskomité, som arbejder for at bevare mulighederne for klatring. Det bedste vi som klatrere kan gøre for at hjælpe med dette arbejde er at holde os opdateret om regler og forbud de pågældende steder.
For danskere er det klatrestederne på Bornhom, i Skåne og på den svenske vestkyst, det er vigtigst at vide noget om. Der er mange klippe i Sverige, hvor der er klatreforbud enten i fuglenes ynglesæson eller hele året. Også på klipper andre steder i Europa kan der være problemer. Her handler det oftest om, at lodsejerne ikke er interesseret i at have folk på deres grund, eller at klatrerne har været hensynsløse med toiletbesøg og andet svineri.
Gode råd
- Tjek adgangsbegrænsninger – Sverige, Bornholm, Europa
- Opfør dig som en god gæst – lad være med at råbe, spil ikke musik, brug tickmarks med måde, gener ikke de fastboende
- Parker så du ikke generer de fastboende
- Overnat og tænd bål i overensstemmelse med gældende regler
- Efterlad ikke spor – skal du på toilettet, skal det ske hensynsfuldt – tag affald, cigaretskod, osv. med hjem
- Der skal kun en enkelt henynsløs klatrer til at ødelægge det for de mange!
UIAA’s Mountain Ethics Declaration kan ses som en slags grundlov for alle klatreres opførsel. Du kan læse den her på engelsk: UIAA Mountain Ethics Declaration eller på dansk i Stefan Jacobsens oversættelse: UIAAs deklaration om bjergetik